Faaliyet Alanlarımız

İcra ve İflas Hukuku

İcra İflas Hukuk , alacaklı kişiye karşı ödemesi gereken borcu ödemeyen ya da ödeyemeyen borçludan borcun bir şekilde tahsil edilebilmesi adına ,alacaklı borçlu işlemlerinin hangi prosedüre göre devlet eliyle nasıl tahsil edileceğini, iflas sürecinin nasıl işleyeceğini belirleyen kurallar bütünüdür.

 

İlamsız İcra Takibinin Türleri 

İlamsız icra takibi genel haciz yolu

Genel haciz yoluyla ilamsız icra takibi başlatabilmek için alacağa dair herhangi bir belge sunma zorunluluğu bulunmamakta olup ,takip talebiyle birlikte  borçluya ödeme emri gönderilmesi ve ödeme emrinin borçluya tebliğiyle birlikte yedi günlük itiraz süresi başlar. 7 günlük itiraz süresi içinde  takibin yapıldığı icra dairesine itiraz edilmez ve icra takibi durdurulmaz ise alacaklının alacağı kesinleşerek , borçlu malları üzerinde cebri icra yoluyla alacağın tahsili yoluna gidilir. 

Kambiyo senetlerine özgü haciz yolu :

Kiralanan taşınmazların tahliyesi : Bir senedin kambiyo senedi (bono - poliçe - çek) olması, onu birçok bakımdan özel hükümlere tabi kılar. Bunlardan biri, kambiyo senetlerinden doğan alacağın cebri icra yolu ile takibinde kendisini gösterir.Kambiyo senetlerine özgü haczi yoluna başvurabilmek için   İİK 167/I’de, açıkça “Alacağı çek, ,bono ,poliçe veya emre muharrer senete müstenit olan alacaklı…” olması gerektiği belirtilmiştir. 

Poliçede; düzenleyene, cirantalara, bunlar lehine aval verenlere, araya girme suretiyle kabul edenlere ve bunların yetkisiz veya yetkisini aşan temsilcilerine ve bonoda; cirantalara, cirantalar lehine aval verenlere ve bunların yetkisiz veya yetkisini aşan temsilcilerine karşı takip yapabilmek için alacaklının, poliçede kabul eden muhataba ve bonoda düzenleyene ödememe protestosu çekmiş olması ve bu protestoyu poliçenin (ve bononun) aslı ile birlikte icra dairesine tevdi etmesi gerekir.

Çekte ise; çekin zamanında ibraz edilip de ödenmediği ve ödememe hali, resmi bir belge (protesto) ile veya muhatap tarafından ibraz günü de gösterilmek suretiyle çekin üzerine yazılmış olan tarihli bir beyan ile veya bir takas odasının çek zamanında ibraz edildiği halde ödenmediğini tespit eden tarihli bir beyanı ile tespit edilir.

İcra müdürü, takip talebiyle birlikte ibraz edilen senedin (İİK 167/II) kambiyo senedi vasfını haiz olduğunu görürse, borçluya ödeme emri gönderir.

Kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile takipte ödeme emrine, İİK 168/I’de sayılan şu kayıtlar yazılır:

- Alacaklının veya vekilinin banka hesap numarası hariç olmak üzere, takip talebine yazılması gereken kayıtlar34 (bent 1); - Borcun ve takip masraflarının, on gün içinde, ödeme emrinde yazılı olan icra dairesine ait banka hesabına ödenmesi ihtarı 

- Takip dayanağı senet kambiyo senedi vasfına sahip değilse, beş gün içinde, icra mahkemesine şikayet edilmesi gereği 

- Borçlu kambiyo senedindeki imzayı inkar ediyorsa, beş gün içinde, açıkça bir dilekçe ile icra mahkemesine bildirmesi; aksi halde, imzanın kendisinden kaynaklanmış sayılacağı; imzasını haksız yere inkar ederse, takip konusu alacağın % 10’u oranında para cezasına mahkum edileceği ve icra mahkemesinden itirazın kabulüne dair bir karar getirmediği takdirde, cebri icraya devam olunacağı ihtarı 

- Borçlunun, borcu olmadığı veya borcun itfa edildiği ya da mehil verildiği veyahut alacağın zamanaşımına uğradığı veya yetki itirazını, nedenleriyle birlikte yine beş gün içinde icra mahkemesine bildirmesi ve itirazın kabulüne dair bir karar getirmediği takdirde cebri icraya devam olunacağı ihtarı ve 

- Beş gün içinde itiraz edilmediği (İTİRAZ İCRA DAİRESİNE DEĞİL İCRA HUKUK MAHKESİNE YAPILIR) ve on gün içinde borç ödenmediği takdirde on gün içinde, itiraz edilip de reddedildiği takdirde üç gün içinde mal beyanında bulunulması, bulunulmazsa hapisle tazyik edileceği; mal beyanında bulunulmaz veya gerçeğe aykırı mal beyanında bulunulursa ayrıca hapisle cezalandırılacağı ihtarı yapılır.

 

TAHLİYE TALEPLİ ADÎ KİRAYA VE HÂSILAT KİRALARINA AİT İCRA TAKİBİ

Kira bedelini ödemeyen veya geç ödeyen kiracınıza başlatacağınız icra takibinde ‘’borçlu-kiracıya’’ ödenmeyen kiralar nedeniyle   icra takibi talebinde bulunabilirsiniz. 

İcra takibi talebinizle birlikte “borçlu-kiracının ‘kira sözleşmesi’ yönünden ‘örnek: 13 ihtarlı ödeme emri’’ borçlu kiracıya gönderilir .

 Ödeme emrinde ‘’ borcu işbu ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren 30 gün içinde icra müdürlüğüne ait ödeme emrinde yazılı olan banka hesabına ödemeniz; borcun bir kısmına veya tamamına veya alacaklının takibine karşı bir itirazınız varsa, yine bu ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren 7 gün içinde açıkça ve sebepleri ile birlikte İcra ve İflâs Kanununun 62. maddesi hükmü gereğince dilekçe ile veya sözlü olarak icra müdürlüğüne bildirmeniz; kira aktini ve sözleşmedeki imzanızı kesin ve açık olarak reddetmediğiniz takdirde, akdi kabul etmiş sayılacağınız; yukarıdaki süreler içinde borcu ödemeniz veya itiraz etmezseniz, alacaklının icra mahkemesinden tahliyenizi isteyebileceği ve kesinleşen kira alacağından dolayı da haciz talep edilebileceği ‘’ihtar olunur.

İcra takibin ödeme emrine itiraz edilmez ise borç  kesinleşir, alacaklı ‘’kiraya veren ‘’ alacakları yönünden borçlunun malları üzerinde haczi talep edebileceği gibi , tahliyeyönünden İcra Hukuk Mahkemesinden kiralanan mecur’un tahliyesini talep etme hakkı doğar. 

Borçlu ödeme emrine 7 gün içerisinde iki şekilde itiraz edebilir.

1-Yazılı kira sözleşmesi varsa kira sözleşmesinde ki imzanın kendisine ait olmadığı , sözlükira sözleşmesinde taraflar arasında kira ilişkisinin bulunmadığı itirazı .Bu durumda kira sözleşmesine itiraz var olup , borçlunun kira akdinin varlığını inkar etmesi , yani kabul etmemesidir. Bu halde alacaklı elinde yazılı kira sözleşmesi gösteremez ise , yani kira sözleşmesi yazılı değilse , ve yazılı kira sözleşmesi bulunmasına rağmen noterden onaylı değilse icra mahkemesinden , itirazın kaldırılması ve tahliye isteyemeyecek olup , Sulh Hukuk Mahkemesinde kira alacağı ve tahliye talepli dava açması gerekecektir. 

2- Kira sözleşmesinin varlığına açıkça ve ayrıca itiraz etmeyip bunun dışında , borçluolmadığı, borcu  ödediği vb itirazlar yapıldığında kira sözleşmesi varlığı kabul edilmiş olacak fakat kira alacakları yönünden icra takibi duracaktır. Bu durumda  kira sözleşmesinin varlığına açıkça ve ayrıca itiraz edilmediğinden kira sözleşmesi kabul etmiş sayılan borçlu icra hukuk mahkemesinde borcu ödediğini veya diğer itiraz nedenlerinin icra iflas kanunu 68 maddedeki belgelerle ispat etmek zorunda kalacak olup 68’de belirtilen belgeler elinde yoksa İcra Hukuk mahkemesince borçlunun itirazı kaldırılarak alacaklıca icra takibine devam edilecektir.